Мобільна версія сайту Контакти
Богодухов - городской портал
                 Сьогодні -
 
 
Ми раді бачити Вас на порталі Bogodukhov-City.com.ua

РЕКЛАМА


загрузка...

РЕКЛАМА




РЕКЛАМА


Як харчуються довгожителі

Автор: alex від 18-06-2012, 20:57
  • 0

 

Як ніколи великі зараз розбіжності в думках серед фахівців з харчування. Їжа необхідна як будівельний матеріал енергетичний матеріал. За сімдесятирічне життя людина з'їдає близько 100 000 кілограмів їжі і проводить за їжею близько 6 років.

 

Після 40 років з-за столу потрібно вставати трішки голодним. Їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу. Не можна харчуватися всухом'ятку, наїдатися до пересичення, приступати до їжі в стані перевтоми - рекомендується відпочити до і після їжі.

 

У літньому віці (друга молодість 60-90 років - згідно ювенологии) рекомендується чотириразове харчування, причому в строго певний час. Перший сніданок в 8-9 годин включає 25-30% добового раціону, другий сніданок в 12-14 годин - 10-15, обід в 17-18 годин - 45-50, вечеря в 20-21 годину - 10-20%.

 

Якщо літня людина генетично схильна до повноти, краще їсти 5-6 разів на день, але помалу, малокалорійно - при малих проміжках між прийомами їжі апетит знижується.

 

Вечеряти треба не пізніше ніж за 2-3 години до відходу до сну. Пізня вечеря позбавляє секреторний апарат відпочинку, що призводить до перенапруження і виснаження травних залоз. Вечеря повинна бути легкою - стакан молока, кефіру, кисляку, томатного або фруктового соку, свіжі фрукти, ягоди. Пити чай або кава не слід, бо вони збуджують нервову систему і порушують сон.

 

Якому ж з харчових продуктів потрібно надавати перевагу, щоб прожити довго?

 

Вегетаріанці вважають, що все життя потрібно харчуватися тільки рослинною їжею, тоді будеш жити довго. Помірні вегетаріанці вважають, що поки людина росте, а росте вона до 24 років, вона повинна споживати змішане харчування - молочне, м'ясне, рослинне. Виповнилося 24 роки - переходь тільки на рослинну їжу. Третя, основна група вчених, переконана в тому, що м'ясо-молочна їжа в поєднанні з рослинною необхідна протягом усього життя людини.

 

Академік А. А. Покровський вважає: «Білки являють основу структурних елементів клітин і тканин. З білками пов'язано здійснення основних проявів життя: обміну речовин, скоротливості, подразливості, здатності до росту, розмноження і навіть вищої форми руху матерії - мислення. За останніми даними, достатню кількість білка в їжі підвищує стійкість до стресів, які можуть бути причиною багатьох захворювань людини.

 

В процесі життя білок витрачається. Він не може синтезуватися в організмі і замінюватися іншими харчовими речовинами, отже, якщо ми не будемо поповнювати його запаси ззовні, то людина передчасно постаріє і загине ».

 

Необхідні людині і жири - основний енергетичний матеріал для організму. Важливу роль у харчуванні людини відіграють вуглеводи - легкозасвоюваний енергетичний матеріал, що міститься в рослинній їжі: крупах, хлібі, картоплі, борошняних блюдах, цукрі, меді варення, в ягодах і фруктах. Добова норма вуглеводів - 450-500 грамів. При надмірному вживанні вуглеводів частина з них перетворюється в жири і відкладається у вигляді зайвої жирової тканини.

 

Необхідні для організму і мінеральні солі, що входять до складу багатьох гормонів, білків, ліпоїдів і грають роль в діяльності нервової системи і т. д.

 

Велике значення для нормальної життєдіяльності організму мають вітаміни. При їх недостатності або відсутності розвивається авітаміноз. Зараз відомо більше 80 різних вітамінів. З них найбільш необхідні для людини вітаміни А, В1, В12, РР, С, Д, Е, К.

 

Людина розумової праці повиненна протягом доби одержувати 100-120 грамів білка (420 калорій), 90-100 грамів жирів (900 калорій), 450-500 грамів вуглеводів (1680 калорій).

 

При нормальній фізичній роботі витрачається 3500 калорій, при напруженій - 5000-6000. У зв'язку зі зниженням у літніх людей асиміляційних процесів потреба в їжі у них зменшується до 2300-2600 калорій. Необхідно раціонально балансувати харчування відповідно до віку, обміном речовин і енерговитратами організму.

 

Білок міститься в м'ясі, рибі, молоці і молочних продуктах, в яйцях, в менших кількостях - в картоплі, капусті, гречці, рисі, квасолі, грибах і т. д. Але рослинні білки не містять всього набору амінокислот, необхідних людині. Тому рослинні продукти потрібно комбінувати з тваринами.

 

Враховуючи білкову недостатність у літніх і старих людей (друга молодість по ювенологии) людей, загальна кількість білка в їх добовому раціоні має становити близько 1,5 грама на кілограм оптимальної ваги.

 

Корисна морська і океанічна риба, в якій міститься не тільки білок, що містить всі незамінні амінокислоти, а й мікроелементи, вітаміни, велика кількість йоду, що володіє лікувально-профілактичною дією і перешкоджає розвитку атеросклерозу.

 

Кисломолочні продукти сприятливо впливають на організм - стимулюють секреторну діяльність шлунка, перешкоджають гниттю в кишечнику і нормалізують перистальтику, добре діє на нервову систему та обмін речовин.

 

І. І. Мечников вважав, що однією з причин старіння є отрути, які утворюються в кишечнику в результаті життєдіяльності гнильних бактерій. Кисла середа для них несприятлива. Тому вчений пропонував вводити в організм бактерії молочно-кислого бродіння, які містяться в кефірі, кислому молоці і т. д.

 

Жири є необхідним компонентом харчування.

 

Найбільш корисні тваринні жири, багаті ліпоїдами і вітамінами А і Д (вершкове масло, принирковий, печінковий, кістковий жири, жовток). Але вони містять холестерин, надлишок якого сприяє виникненню атеросклерозу. Тому з добової норми жирів (70-80 грамів) одна третина повинна бути з рослинних масел, що складаються переважно з ненасичених жирних кислот, що володіють противосклеротическим дією і стимулюючих окислювальні процеси в організмі.

 

Рослинні масла - кукурудзяне, бавовняне, соняшникова - не містять холестерину і мають у своєму складі фосфатиди, які надають сприятливий вплив на ліпідний обмін. Рослинні масла потрібно вживати в їжу в будь-якому віці, щодня, круглий рік.

 

Доцільно включати в раціон харчування вінегрети і салати, заправлені рослинною нерафінованою олією.

 

Літнім людям рекомендується вживати вуглеводи, що містять рослинну клітковину (житній хліб, хліб з борошна грубого помелу, овочі, фрукти). Вони сприяють нормалізації роботи кишечника, перешкоджають ожирінню і атеросклерозу.

 

Хорошим живильним і лікувальним продуктом є бджолиний мед. Він цілком засвоюється організмом. Ще Авіценна говорив: «Якщо хочеш довго жити і зберегти молодість, то обов'язково їж мед, особливо з товченими волоськими горіхами».

 

При підвищеному вмісті холестерину в крові мед особливо корисний з сиром. Мед має легку послаблюючу дію, сприятливо діє на організм при безсонні, зміцнює чоловічу гідність.

 

Необхідно вживати в їжу продукти, багаті мінеральними солями: зелень, овочі, фрукти, різні фруктові соки.

 

Що стосується кухонної солі, то її надлишок в раціоні негативно позначається на водно-сольовому обміні, кров'яному тиску. Тому в літньому віці доцільно сіль вживати в помірних кількостях - 8-12 грамів на добу.

 

У літньому віці легко розвивається вітамінна недостатність. Тому в їжі літніх і старих людей доцільно підвищити вміст ряду вітамінів (А, Е, С), обмежити введення вітаміну Д, який сприяє відкладенню в стінках судин кальцію і холестерину. Особливо велика кількість вітаміну Д міститься в риб'ячому жирі, жирного оселедця.

 

Вітамін С (аскорбінова кислота) - «вітамін вітамінів» - знижує рівень холестерину в крові, тим самим перешкоджає виникненню атеросклерозу. Добова норма вітаміну С (50-100 міліграмів) при атеросклерозі збільшується до 200 міліграмів і більше за рахунок овочів, фруктів, ягід і соків. Існує думка, що найбільше вітаміну С міститься в шипшині і смородині, однак за останніми даними, в два рази більше його в окропі, петрушці, кінзи. Багато вітаміну С і в кропиві, тому корисно включати в свій раціон супи, каші, салати з неї.

 

Чудовий вплив на організм літньої людини надає вітамін РР (нікотинова кислота), що міститься в дріжджах, хлібі грубого помелу, моркви, грибах, гречаної і рисової крупи, молочнокислих продуктах, а також вітамін Р (цитрин), якого багато в лимоні, апельсині, чорної смородині, шипшині, агрус, капусті, салаті, петрушці.

 

Вітамін В захистить нервову систему від виснаження і перевтоми, вітамін В12, впливає на кровотворення.

 

Отже, у віці після 45-50 років рекомендуються: нежирні сорти яловичого або курячого м'яса, риба (особливо морська або океанічна), докторська ковбаса, дієтичні сосиски, сир, кефір, кисле молоко, білкові омлети (яйце в натуральному вигляді 2-4 рази на тиждень), гречана, рисова, вівсяна каші; рослинне масло (кукурудзяне, соняшникове, бавовняне, оливкове), маргарин, небагато вершкового масла, морква, буряк, листяний салат, цибуля перо, часник, морська капуста, чорнослив, абрикоси, мандарини, персики , виноград, кавуни, фруктово-ягідні соки, цукор, мед, варення з чорної смородини, джеми, хлібний квас на дріжджах, мінеральні столові води, хліб вчорашньої випічки - білий, сірий і не менше 50% житнього, борщі, щі овочеві, фруктові , неміцні м'ясні та молочні супи, окрошки, чай з вершками і молоком, чай з лимоном.

 

Після 45-50 років небажано захоплюватися такими продуктами: салом, жирними сортами м'яса, качатина, гусятиною, індичатиною, копченими ковбасами, окостами, жирною шинкою, сардинами, шпротами, копченими і в'яленими виробами з риби (балик, сьомга, осетрина, білуга), паюсної ікрою, мізками, жирними наваристими супами, какао, шоколадом, свіжоспеченим хлібом. Потрібно уникати зловживання перцем, оцтом, гірчицею, алкогольними напоями.

 

ОРІЄНТОВНЄ МЕНЮ ПОХИЛОГО ВІКУ

              (в літньо-осінній період)

              Рекомендації професора Ю.Г.Грігорова

 

Понеділок

 

Сніданок: Редис з огірком, яйцем і сметаною. Сосиски з картоплею. Кава неміцна з молоком.

 

Обід: Салат зелений з кропом, рослинним маслом. Суп молочний з рисом. Бефстроганов з яловичини із зеленим горошком і морквою. Компот з фруктів.

 

Вечеря: Сирний пудинг. Молоко.

 

Лікувальна вечеря: Кефір, фрукти.

 

Вівторок

 

Сніданок: Салат зелений з огірком, кропом, сметаною. Зрази рубані з рисом. Кава неміцна.

 

Обід: Вимочений оселедець з цибулею та олією. Борщ зелений вегітаріанскій. М'ясо відварне з тушкованою морквою і буряком. Кисіль з свіжих ягід.

 

Вечеря: Сир з цукром. Молоко.

 

Лікувальна вечеря: Кефір, чорнослив.

 

Середа

 

Сніданок: Редиска із зеленим луком і рослинним маслом. Біфштекс рубаний з овочами. Чай неміцний.

 

Обід: Овочева окрошка. Яловичина з картоплею і капустою. Компот з полуниці.

 

Вечеря: Каша вівсяна молочна. Чай неміцний або фруктовий.

 

Лікувальна вечеря: Кефір з печивом.

 

Четвер

 

Сніданок: Редис з огірком і зеленою цибулею. Рибні котлети з відварною картоплею і кропом. Кава неміцна.

 

Обід: Вимочений оселедець зі свіжими помідорами і рослинним маслом. Борщ вегетаріанський. Зрази січені з вермішеллю і морквою. Фруктовий мус.

 

Вечеря: Сирна бабка зі сметаною. Чай неміцний з медом.

 

Лікувальна вечеря: Кефір, фрукти.

 

П'ятниця

 

Сніданок: Салат з огірків і помідорів з рослинною олією. Зрази з картопляним і морквяним пюре. Кава неміцна.

 

Обід: Редис з зеленою цибулею та сметаною. Бульйон курячий. Кури відварені з рисом, желе фруктове.

 

Вечеря: Сирники зі сметаною. Фруктовий сік.

 

Лікувальна вечеря: Кефір з печивом.

 

Субота

 

Сніданок: Салат зелений з огірком, рослинним маслом. Ледачі вареники зі сметаною. Чай неміцний.

 

Обід: Салат з помідорів з кропом. Юшка рибна. Риба смажена з картопляним пюре. Компот з фруктів.

 

Вечеря: Каша пшоняна молочна. Чай з медом.

 

Лікувальна вечеря: Кефір, чорнослив.

 

Неділя

 

Сніданок: Редька з зеленою цибулею та олією. Котлети м'ясні з тушкованою капустою. Кава неміцна.

 

Обід: Вимочений оселедець. Борщ вегетаріанський. Гуляш з відварної яловичини з картоплею. Кисіль з ягід.

 

Вечеря: Сир зі сметаною. Молоко.

 

Лікувальна вечеря: Кефір, фрукти.

Коментарі:

Додати коментар
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.