Мобільна версія сайту Контакти
Богодухов - городской портал
                 Сьогодні -
 
 
Ми раді бачити Вас на порталі Bogodukhov-City.com.ua

РЕКЛАМА


загрузка...

РЕКЛАМА




РЕКЛАМА


Для профілактики раку потрібно пити каберне та їсти виноград, шоколад і помідори

Автор: Sokol від 12-02-2010, 23:33
  • 0
Для профілактики раку потрібно пити каберне та їсти виноград, шоколад і помідориДослідники назвали продукти, здатні зменшити ймовірність появи злоякісних пухлин. Серед них - шоколад і червоне вино.

Список напоїв і продуктів харчування, хто здатний профілактичними засобами проти раку, озвучив Вільям Лі, голова Angiogenesis Foundation - некомерційної організації, зайнятої пошуком ліків проти злоякісних пухлин. Основний акцент у роботі Angiogenesis Foundation, щоправда, зазвичай робиться на препарати, здатні зупинити зростання судин усередині пухлини. Але продукти з озвученого списку відносяться саме до профілактичних засобів.

Профілактика

Всі продукти харчування, згадані Лі, зовсім не здатні зупинити розвиток пухлини, хоча відповідна дієта може підвищити шанси на успішне завершення звичайного лікування. Злоякісні новоутворення, які тут і далі для простоти будуть називатися просто «рак», вилікувати можна тільки хіміотерапією, опроміненням або операцією: а всі «альтернативні» методи з арсеналу народної медицини здатні хіба що поправити добробут продавців сумнівних засобів.

Але якщо простих методів лікування раку немає, це не означає того, що не існує простих методів його профілактики. Найпростіший приклад - відмова від куріння зменшує ризик розвитку раку легенів і порожнини рота, а застосування захисних засобів при роботі з сільськогосподарськими хімікатами може понизити вірогідність розвитку лейкемії. На цьому тлі той факт, що правильно підібрана дієта здатна зменшити ймовірність захворювання, виглядає цілком розумно: питання тільки в тому, як знайти потрібні продукти.

Що?

Озвучимо список того, що на лекції TED Talks Вільям Лі назвав як потенційні засоби для профілактики онкологічних захворювань. З рослин це: червоний виноград, малина, соя, томати і петрушка. З напоїв: каберне. З солодощів: шоколад. Вино, як видно, в деяких розумних межах - хоча такі і не були озвучені Лі (так само як і не було згадано про каву).

Як?

Найбільш цікаве питання: яким чином перевіряються «протиракові» властивості продуктів. Медикам відомі десятки видів злоякісних пухлин, кожен випадок хвороби чи не унікальний. На перший погляд знайти якісь закономірності складно. Скажімо, відомо, що рак передміхурової залози зустрічається рідше у японців, ніж у афроамериканців, що живуть на території США - але чому? Через вживання в їжу морепродуктів або просто через національні генетичні особливості?

Маючи дуже велику (в кілька десятків тисяч чоловік) вибірку з докладним описом стилю життя, дієти та медичної історії - можна спробувати пов'язати разом всі фактори, від рівня доходу до куріння та харчування. Такі дослідження вже проводилися. У роботі медиків, яка була опублікована в 2009 році, було встановлено, що вегетаріанці дещо рідше м'ясоїдів хворіють на рак шлунка, але зате більше ризикують отримати рак шийки матки. Сам Лі посилається на дослідження Гарвардської медичної школи (один з підрозділів Гарвардського університету). Медики з США виявили, що чоловіки, що споживають в їжу томати, приблизно на 40% рідше захворюють на рак передміхурової залози.

У ряді випадків перевірити вплив конкретного продукту не так просто. Тоді застосовуються або дослідження на тваринах, або і зовсім перевірка не самого продукту, а тієї речовини, яка міститься в ньому в великій кількості і яка, як підозрюють вчені, здатна пригнічувати розвиток пухлинних клітин. Говорячи про те, що паралельно з профілактикою раку овочева дієта здатна істотно скоротити обсяг зайвих жирових відкладень, Лі підкреслив, що дослідження проводилося на генетично модифікованих мишах, які були схильні до ожиріння.

На людей результати досліджень, проведених з тваринами або на клітинній культурі, слід переносити обережно. Сам Лі, втім, оптимістично зауважив що з часом, можливо, вдасться підібрати таку комбінацію продуктів, яка виявиться порівнянної по своїй ефективності і з хіміотерапією - але поки що говорити про можливість відмовитися від ліків на практиці неможливо.

Коментарі:

Додати коментар
  • Группа: Журналісти
  • ICQ:
  • Регистрация: 5.02.2010
  • Статус: Пользователь offline
  • Комментариев: 11
  • Публикаций: 33
^
Шоколад как профилактика инсульта

Шоколад предотвращает риск инсульта, — считают канадские медики из Университета Торонто. Они провели долгосрочное исследование с привлечением 50 тысяч пациентов, каждый из которых еженедельно лакомился сладкой плиткой. В итоге, инсульт у этой группы наблюдаемых случался на 22% реже, нежели у тех, кто отказывал себе в лакомстве.



Ученые обращают внимание на то, что даже у тех людей, что все же прошли через инсульт, шансы на выживание и реабилитацию вследствие употребления шоколада возросли на 46%.

Секрет полезности шоколада в данном случае заключается в том, что он содержит флавоноиды, обеспечивающие антиоксидантное действие. Найти эти компоненты можно также в ягодах, фруктах, зеленом чае, облепихе, красном вине и некоторых других продуктах.

Пока что результаты исследования не стоит воспринимать как панацею, — предостерегает Сара Сахиб, глава группы ученых. Чтобы убедиться в правильности своих предположений, докторам предстоит еще ряд наблюдений и экспериментов.

--------------------
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.