Мобильная версия сайта Контакты
Маяк - Громадсько-політична газета Богодухівського району  
 
Мы рады видеть Вас на портале Bogodukhov-City.com.ua

Пошук по сайту

 
 Колектив газети Маяк

Новини партнерів


До уваги передплатників


МАЯКгазета, що береже традиції і йде в ногу з часом!

НАМ – 80!

Наша газета – для всіх і кожного!

Передплатна ціна становить:

На місяць: - 5,4 грн;
На квартал:  -16,2 грн;
на півріччя: -  32,4 грн.

Передплатний індекс – 61131.


Передплату приймають усі відділення зв’язку “Укрпошти” та листоноші.
Запрошуємо наших читачів передплатити свою улюблену газету.
Залишайтеся із
«МАЯКОМ»!

Наша адреса


Громадсько-політична газета"Маяк"
м. Богодухів, вул. Урицького, 19
Телефон: (05758) 3-23-44; (05758) 3-33-28
Ми працюємо щоденно з 8:00 до 17:00

З Великим Днем Світлого Христового Воскресіння!

Опубликована 10-04-2015, 08:00 в розділ Газета "Маяк" » Новини
  • 0

Пасха, Світле Христове Воскресіння - це Свято із Свят, Торжество із Торжеств. Цього дня світ радіє Воскресінню Ісуса Христа, який спокутував людські гріхи та засвідчив перемогу життя, добра та істини. Воскресіння знаменує те, що Ісус Христос є істинний Бог і Господь та Спаситель наш. Тому для кожного православного християнина це свято є джерелом радості, любові та світла. Вже протягом тисячоліть віруючі зберігають традиції та символи життя та відродження, які несуть велику думку урочистості віри.

Усім добре відомо, що невід’ємним атрибутом Великодня є паска та крашанки. Колись зазвичай випікали паски трьох видів: жовту, як дань сонцю (саме її святили в церкві та споживали у неділю); білу – паску душам померлих родичів (з нею ходили на кладовище на Проводи) і чорну – для господарів та родини (житній хліб). Однак сьогодні про ці розмежування мало хто знає і кожна господиня пече свої паски відповідно до власного рецепту.

Знаємо, що на Богодухівщині проживає чимало господинь, які самі вдома печуть паски. У кожної, звичайно, є свій улюблений рецепт, можливо, і секрет щодо випікання. Напередодні свята ми побували на гостинах у богодухівки Олени Пугачової (фото), яка добре знається на випічці. Господиня, випікаючи паску, намагається вкласти в неї не тільки все своє кулінарне вміння, маленькі бабусині чи матусині секрети, але й часточку душі. Сьогодні Олена та інші господині-землячки  залюбки поділяться своїми рецептами паски.


Традиційно, напередодні Великодня ми друкуємо рецепти пасок, якими залюбки діляться наші землячки.

Отож, до вашої уваги, читачі, смачні рецепти святкових куличів від кращих господинь Богодухівщини.

Олена Пугачова, м. Богодухів:

Склад: 5 жовтків, 250 г цукру, 500 г борошна, 400 г молока, 40 г дріжджів, 150 г вершкового масла, 200 г сметани, 200 г родзинок, 100 г горіхів, ванілін, 0,5 лимона (видавити сік).

Приготування: 100 г молока закип’ятити, остудити. Додати одну столову ложку цукру і дріжджі. Перемішати. Окремо збити жовтки з цукром і ваніліном, додати молоко, сметану і масло. Всипати 100 г просіяного борошна, перемішати, додати розчинені дріжджі, родзинки, горіхи і перемішати. Вимісити тісто, поступово додаючи борошно до тих пір, поки воно не буде легко відставати від рук. При вимішуванні тіста вичавити поступово сік з лимона. Залишити тісто підходити на годину в теплому місці. Змастити форми вершковим маслом і розкласти в них тісто. Дати піднятися майже на всю форму. Для пишної паски заповнити форму на 1/3, для більш щільнішої на 1/2. Випікати 30-45 хвилин в духовці, розігрітій до 180°С. Прикрасити глазуррю, присипкою.

Для глазурі: взбити 2 білки з 50 г цукрової пудри до отримання стійкої піни.

Поради: паска вагою менше 1 кг випікається - 30 хвилин, вагою 1 кг - 45 хвилин, більше 1,5 кг - годину, вагою 2 кг - 1,5 години.


Юлія Тітова, м. Богодухів: Паска ”Заварна” 

Необхідні продукти: 0,5 кг сиру, 2 жовтки, 1 ст. л. верш. масла, 1/2 склянки сметани, 1/2 склянки цукру, 1/2 склянки вершків, 1/2 склянки подрібнених цукатів, 1/2 склянки родзинок без кісточок, ванілін, сіль.

Спосіб приготування: розтерти жовтки, половину порції цукру, ванілін, змішати з гарячими вершками і, помішуючи, варити 15 хв. доти доки не загускне. Змішати з ретельно розтертим сиром і іншими компонентами. Тримати у формі під гнітом в холодильнику 20 год.


Світлана Халеєва, м. Богодухів:

Необхідно: 1б.згущ.молока, 200 г масла, 4 яйця, 4 ст.цукру, лимон, 200 г родзинок, 100 г дріжджів, борошно.

Приготування: 1б.згущ. молока розбавляємо з 0,5 л гарячої води, додаємо 100 г дріжджів, борошно, як на млинці і нехай стоїть опара годину. Потім у опару додаємо 4 яйця, 4 ст. цукру, збиваємо, потім туди ж тремо лимон, додаємо розтоплене масло, ваніль, родзинки, борошно (борошна додавайте стільки, щоб можна було його ополоником розлити у форми). Нехай готова маса знову підходить. Тісто розливати до половини форми, випікати у вже розігрітій духовці, паски прикрашайте, як самі забажаєте.

Коментарі:

Додати коментар
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.