Мобільна версія сайту Контакти
Богодухов - городской портал
                 Сьогодні -
 
 
Ми раді бачити Вас на порталі Bogodukhov-City.com.ua

РЕКЛАМА


загрузка...

РЕКЛАМА




РЕКЛАМА


Отець Стефаній: «Віра без добрих справ є мертвою»

Сьогоднішня розмова – досить особлива, адже на гостини до «Маяка» ми запросили священика, настоятеля Свято-Покровського храму м. Богодухів отця Стефанія. У дні Великого посту, думається, ця розмова буде корисною землякам.

 

- Отче Стефанію, вже три роки, як  Ви призначені настоятелем нашого храму. Скажіть чесно, чи змінилося Ваше перше враження про місто і його жителів порівняно з тим, яке  маєте зараз?

- Звичайно, що так. Адже за цей період у мене з’явилися на богодухівській землі справжні друзі, однодумці. І радує те, що парафіян, віруючих стало більше у храмі, отже, і духовність відроджується. Воскресна школа теж дає свої плоди, передусім, для молоді. Так, звичайно, є й негаразди, як і у кожній справі. В той же час я щиро можу повторити слова святителя Іоана Златоустого: "Слава Богу за все!" За 17 років мого духовного сану було багато хорошого, були й труднощі і навіть випробування. Але, аналізуючи минуле, розумієш, що у ньому було Провидіння Боже, яке вело мене на життєвому шляху. Привів мене Господь, нарешті, на богодухівську землю, служіння якій, як і належить православному християнинові, сприймаю як хрест. У ньому я черпаю силу і терпіння.

 

- Ви колись казали в своєму інтерв’ю для нашої газети, що будівництво Свято-Духівського храму у Богодухові є для  Вас великим бажанням і мрією. Не секрет, що Ви відчули на собі і спротив багатьох краян. На якій стадії  сьогодні будівництво церкви і чи не пожалкували Ви про своє починання?

- Як можна пожалкувати про те, що в майбутньому принесе лише духовну благодать і спасіння для парафіян? Свято- Духівський храм – це своєрідне вікно в минуле, з чого починалася духовність на нашій богодухівській землі. Адже саме цей храм був першим у нашому місті, де молилися наші предки-християни. І можна бути впевненими, що такий зв’язок між минувшиною, сьогоденням і майбутнім дасть обов’язково свій позитивний результат. А те, що дехто  не підтримує таке починання – то час розставить усе на свої місця. Я в цьому впевнений.

 

На сьогодні вже є перші кроки у будівництві храму, на завершальному етапі процедура оформлення  документації на землю. Храм  має свою специфіку – нижня його частина буде кам’яною, а верхня – дерев’яною. Тож, зрозуміло, будівництво передбачає тривалий процес, зокрема, і підготовки деревини. Уже в квітні, після Великодня, з Божою допомогою розпочнемо будувати цокольну частину храму, для цього вже сьогодні йде активний процес збору коштів. На щастя, у нашому краї є кілька благодійників, які безкорисливо надають допомогу для цієї доброї справи. Причому вони навіть не хочуть, щоб називали їхні імена. Матеріальна допомога краян справді суттєва, і за це їм велика вдячність. Парафіяни  церкви, люди доброї волі теж роблять свій посильний внесок у будівництво храму, за що щиро дякую кожному. У нашому храмі проходить акція по збору коштів на будівництво храму. Кожен, хто жертвує кошти на цю мету, отримує свідоцтво про по жертву, її ім’я  записується у Книгу молитви. Впевнений, що Свято-Духівський храм з Божою допомогою по вірі Господній спільними зусиллями буде побудований. І через кілька років він стане окрасою і духовним осередком міста. Це буде мій п’ятий храм, зведений «з нуля».

  

- Отче Стефанію, людина, власне, створена в Христі  Ісусі на добрі діла, як Бог наперед приготував. Яке місце, на Ваш погляд, посідає Церква у плеканні добрих справ?

- На це хочу відповісти словами апостола Павла: «Віра без добрих справ є мертвою». Добра людина - та, що не тільки має у собі віру, але й намагається своїм життям та добрими справами славити Творця. У добрих справах виховується душа людини. Чим більше робимо ми добрих справ для оточуючих, тим більше ми робимо їх для Бога. Будь-яка добра справа, нехай-то милостиня, допомога ближньому, слухняність батькам, співчуття до нужденних, терпіння та старанність у роботі і навчанні або інші справи, що можуть бути приємні Богові, прикрашають людину і висловлюють її істинну любов.

 

- У радянські часи священиками ставали, істинно віруючи в Бога, всупереч режиму, тяготам  і поневірянням. А зараз? Яке воно - молоде покоління священнослужителів? Може, хтось шукає просто тепле  місце?

- Усе, звичайно, залежить від людини. Справді, пастирське служіння ніколи легким не було, і теплим місцем його не назвеш. Але людина, яка прийшла у храм з істинною  вірою в Бога, лишається вірною церкві назавжди. Так, у радянські часи священнослужителі йшли на надзвичайний ризик, нерідко страждали. Мій духовник - отець Димитрій, настоятель Свято-Смоленського храму (м. Лозова)  багато мені розповідав про ті часи, коли священиків кривдили, і навіть було таке, що з маленьких дітей зривали натільні хрестики. Служити Богу – це великий подвиг і відповідальність. А ще це – велике випробування, і, на жаль, не всі його можуть пройти. Я, як і всі християни, вірю в те, що все у світі відбувається згідно з Промислом, Провидінням Божим. Господь дарує нам радість. Можу лише подякувати Богу за все. В цьому розумінні я відчуваю себе цілком щасливою людиною. Найбільша радість для мене – те, коли людина знаходить у церкві віру. Значить, те, що ти робиш, дає плоди.

 

- Хто, по-Вашому, є людиною істинно віруючою?

- Сьогодні багато хто з тих людей, які відвідують церкву, вважають себе посправжньому віруючими людьми. Насправді частина людей просто змішує поняття різних розумінь світу. Адже, приміром, якщо ти віриш у гороскопи, екстрасенсів, і при цьому відвідуєш церкву – це ніяк не можна назвати вірою. Люди переважно приходять до церкви з горем, бідою, розчаруванням, озлоблені на життя. Багато приходять з протягнутою рукою. Всім ми намагаємось допомогти, чи то порадою, чи то продуктами, чи коштами, чи речами.

 

Господь Бог створив людину не тільки для вічного щастя, але у своїй доброті призначив для неї найповнішу і найкращу дорогу до цієї мети. Ця дорога — Божі заповіді. Вони дані для нашого дочасного й вічного життя. Вони — непорушний фундамент щастя й ладу. Віруюча людина відчуває себе провідником Божої волі, вона відчуває Бога за своєю спиною, що надає йому стійкість, відвагу, терпіння, готовність з честю перенести будь-які випробування. При цьому людина не просто вірить у Бога, але — вірить Богу. Церква стає його оплотом, опорою. У цій опорі, в щоденному спілкуванні з Богом черпає людина свої сили.

 

- Буває, що людина відчуває себе внутрішньо віруючою, але до храму не ходить. Що можна порадити таким людям? Як знайти свою дорогу до храму?

- Передусім, переступити поріг храму. Обов’язково треба поповнювати свої знання про віру. Варто поговорити зі священиком, який допоможе розібратися в собі і своїх проблемах, дасть відповіді на питання. Церква дає людині головне — Віру, Надію, Любов. Для віруючої людини питання про те, чи є Бог, позбавлений сенсу, тому що все життя є зримим підтвердженням  Його існування. Бог відкривається тому, хто Його шукає.    

 

- На мою думку, в нашій газеті на часі відкрити рубрику «Запитай священика». Як Ви на це дивитеся?

- Тільки позитивно. З радістю відповідатиму на ті питання духовності, що хвилюють читачів.

 

- Отче  Стефанію, чи підтримує Вас родина у нелегкому служінні церкві? Адже жорсткий графік без вихідних і свят здатен витримати не кожен.

- Я вдячний Богу, що моя родина не лише мене підтримує, а й допомагає. Дружина Катерина багато років була регентом церковного хору,  а зараз співає у нашому церковному хорі. Ми живемо в гармонії, бо робимо спільну справу – служимо Богу. Діти – Христина, Серафим, Максим і Анна - з радістю відвідують церкву, намагаються жити по Заповідях Божих. Ми з дружиною виховуємо дітей як християн, православних людей.

 

- Дякую за інтерв’ю. Від імені чисельної когорти наших читачів прийміть , отче Стефанію, щирі вітання з нагоди Вашого Дня народження, який Ви святкуватимете завтра. Хай Ангел на іменини здійснить всі бажання, несе щастя щохвилини, успіх й процвітання. Радістю життя вквітчає і додасть здоров‘я, мудрістю благословляє, добром і любов‘ю!


 

О.Стефаній з родиною


Ось таким буде Свято-Духівський храм у Богодухові

Коментарі:

Додати коментар
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.